Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

maandag 11 juni 2018

Weinig zicht op kwaliteit bewindvoerders, mensen in de schuld de dupe.

Bewindvoering, de begeleiding van mensen met grote schulden, is booming business. Het aantal commerciële bureaus dat zich op deze markt begeeft groeit explosief, maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur blijkt dat gemeenten nauwelijks zicht hebben op wat er bij deze bureaus gebeurt.
En daar kunnen mensen met schulden de dupe van wordenNieuwsuur en Investico stelden alle 380 gemeenten vragen over beschermingsbewind en schuldhulp. 128 gemeenten vulden de enquête in, een representatieve respons van 33 procent. Duidelijk wordt dat de helft van de gemeenten in het geheel niet controleert of mensenwel goed geholpen worden.
"Tot onze spijt is de gemeente niet bevoegd om het werk van de bewindvoerder te controleren en maatregelen te treffen, dit is aan de rechtbank", reageert de gemeente Hellevoetsluis. "Wij zijn niet de controlerende partij, dat is de rechter", laat ook de gemeente Hengelo weten.
Toch zien alle gemeenten wat er misgaat. Soms gaat het om serieuze fraude, maar veelal gaat het om slordigheden. Belastingaangiften die bijvoorbeeld niet op tijd worden ingeleverd. Of toeslagen die niet worden aangevraagd.
Zo ontdekte het ministerie van Volksgezondheid dat 18.000 mensen onder bewind een hogere zorgpremie betalen dan nodig, omdat hun bewindvoerder geen betalingsregeling treft met de zorgverzekeraar. Deze mensen betalen iedere maand 27 euro te veel. Een woordvoerder van het ministerie noemt het "onbegrijpelijk".

terug naar overzicht

Informatie voor opdrachtgevers

Hier vindt u algemene informatie en u kunt vanzelfsprekend een afspraak met ons maken.
Ga naar informatie

Informatie voor debiteuren

Hier vindt u informatie over hoe te handelen als u bericht van ons heeft ontvangen.
Ga naar informatie