Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

dinsdag 23 mei 2017

Gerechtsdeurwaarders: E-DERDENBESLAG grote stap voorwaarts

Nadat bij een eerdere wetswijziging de juridische obstakels uit de weg zijn geruimd is recentelijk het eerste elektronische derdenbeslag gelegd. Adecco, leverancier van HR services, bleek bereid om de efficiencyslag te maken.

Een schuldeiser mag zijn vordering verhalen door middel van beslag op het vermogen van zijn schuldenaar. Onder dat vermogen valt ook hetgeen de schuldenaar van derden krijgt, zoals zijn salaris. Of zoals het tegoed op een bankrekening.Dat beslag wordt dan gelegd ‘onder de derde’ en wordt derdenbeslag genoemd. De derde moet het geld dan aan de gerechtsdeurwaarder overmaken, in plaats van aan de schuldenaar.

Gerechtsdeurwaarders hebben goed geautomatiseerde werkprocessen en waren al langere tijd in staat om beslagen elektronisch onder een derde te leggen. Maar die derde moet dan wel in staat zijn om die elektronische beslagen te ontvangen. Adecco bleek bereid om de efficiencyslag te maken en dat resulteerde onlangs in het eerste elektronische beslag. Een historische mijlpaal die mede tot stand kwam door de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG), die de ICT-technische voorzieningen voor haar rekening nam.

Inmiddels hebben meer derden - waaronder diverse banken - aangegeven op korte termijn hun werkwijze zodanig aan te passen dat zij in deze elektronische derdenbeslagen kunnen ontvangen en verwerken.

 

terug naar overzicht

Informatie voor opdrachtgevers

Hier vindt u algemene informatie en u kunt vanzelfsprekend een afspraak met ons maken.
Ga naar informatie

Informatie voor debiteuren

Hier vindt u informatie over hoe te handelen als u bericht van ons heeft ontvangen.
Ga naar informatie