Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

dinsdag 23 mei 2017

Gerechtsdeurwaarder of nepdeurwaarder?

Een aantal jaar geleden kwam in het nieuws dat rechters vonnis hadden gewezen waarbij de dagvaarding was gedaan door iemand die zich had voorgedaan als gerechtsdeurwaarder. Het is strafbaar om je voor te doen als gerechtsdeurwaarder als je dat niet bent. Onduidelijkheid over of iemand gerechtsdeurwaarder is of niet behoort vanaf vandaag tot het verleden. Sinds kort kan iedereen controleren of iemand die zegt gerechtsdeurwaarder te zijn, dat ook echt is.

Gerechtsdeurwaarders hebben een belangrijke taak binnen de rechtstaat. Na een kwalitatief hoogstaande vierjarige juridische opleiding aan de Hogeschool Utrecht te hebben gevolgd en na officieel benoemd te zijn door de koning, mogen zij met uitsluiting van ieder ander ambtelijke werkzaamheden verrichten. Die werkzaamheden variëren van het uitbrengen van een dagvaarding tot het leggen van beslag op goederen of inkomen of ontruiming van een woning.
De gerechtsdeurwaarder heeft dus vergaande bevoegdheden en daarom is het belangrijk om zeker te weten dat u met een gerechtsdeurwaarder te maken heeft en niet met iemand die dat misschien graag zou willen zijn, maar het niet is. Sinds kort is het Register gerechtsdeurwaarders 24/7 via www.registergerechtsdeurwaarders.nl live te consulteren om op deze wijze de actuele status op te vragen van alle ambtelijk bevoegde gerechtsdeurwaarders en toegevoegd-kandidaat gerechtsdeurwaarders in Nederland. En bij vragen of onduidelijkheden kan natuurlijk altijd contact worden opgenomen met de beroepsorganisatie KBvG, via kbvg@kbvg.nl of 070 890 35 30.

 

terug naar overzicht

Informatie voor opdrachtgevers

Hier vindt u algemene informatie en u kunt vanzelfsprekend een afspraak met ons maken.
Ga naar informatie

Informatie voor debiteuren

Hier vindt u informatie over hoe te handelen als u bericht van ons heeft ontvangen.
Ga naar informatie