Op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

zaterdag 2 januari 2016

Beroepsgroep in preadvies: voorstellen om beslagvrije voet te vereenvoudigen

Onlangs kreeg staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie van de Beroepsgroep van Gerechtsdeurwaarders een preadvies aangeboden met daarin aanbevelingen om de werking van de beslagvrije voet op de korte en lange termijn te vereenvoudigen en te verbeteren.

 

Om in zijn levensonderhoud te voorzien mag een diegene die schulden heeft een deel van zijn inkomsten houden en die niet in beslag genomen mogen worden: de zgn. beslagvrije voet. De beroepsgroep vond de berekening van de beslagvrije som zó ingewikkeld geworden, dat zij  vindt dat vereenvoudiging hiervan zeker op zijn plaats is.

 

De voorzitter van de KBvG, John Wisseborn, overhandigde het eerste exemplaar van het preadvies aan de staatssecretaris en zei daarbij: “Wisseborn: “Van alle juridisch beroepsbeoefenaren is de gerechtsdeurwaarder de schakel tussen het recht op papier en het recht in de praktijk. Die schakel dient serieus genomen te worden opdat de burger het vertrouwen in de rechtspleging behoudt.”

 

Verder memoreerde hij dat de afgelopen tijd een aantal partijen – waaronder de Nationale Ombudsman – de gerechtsdeurwaarders voor de voeten hadden gegooid dat zij niet goed zouden omgaan met de berekening va de belastingvrije voet. “ Het zal best eens verkeerd gaan. Dat komt mij zeker niet raar voor want het toepassen van die voet heeft zo ongeveer het niveau van hogere wiskunde bereikt. Maar omdat wij liever niet mee doen aan nietes welletjes spelletjes zijn we zelf met evenwichtige en duidelijke ideeën omtrent vereenvoudiging gekomen, inclusief een wetsvoorstel. Hiermee denken we een bijdrage te hebben geleverd om er toe te komen dat de beslagvrije voet weer een absoluut bestaansminimum wordt. We hopen van ganser harte dat de wetgever onze voorstellen serieus neemt en er voortvarend mee aan de slag gaat.” 

terug naar overzicht

Informatie voor opdrachtgevers

Hier vindt u algemene informatie en u kunt vanzelfsprekend een afspraak met ons maken.
Ga naar informatie

Informatie voor debiteuren

Hier vindt u informatie over hoe te handelen als u bericht van ons heeft ontvangen.
Ga naar informatie